Po letech, co jezdím do Tanzanie, už málokdy očekávám, že něco uvidím poprvé. Mezi klenoty mých afrických překvapujících okamžiku patří vidět prase na motorce, rakev na motorce, vidět lva z okna autobusu, objevit škorpiona v hromádce oblečení, netopýra v pokoji, potkat nafouklou žábu či rozplétat obrovského motýla z vlasů... A dnes cestou autobusem vidím člověka na špičce banánovníku.

Možná to mezi těmi klenoty nevyzní jako nic obzvláštního, ale bylo. To není jen člověk na banánovníku, je to člověk sedící na jedné z největších bylin na světě (banánovník není dřevina a může dorůstat až 16 m). Člověk jako včelka, která přistála na květině, aby sbírala, to co květina nabízí. Obyčejná věc nahlédnutá z jiné perspektivy.

 

Vidět tu jinou perspektivu každé zdánlivě obyčejné věci, to je práce týmu Bez mámy tady v Tanzanii.

 

KDO VÍ, JAKÁ JE AFRIKA ?

Každý máme nějakou představu o Africe, a každý alespoň trochu máme zakořeněné předsudky o tom, jak Afrika vypadá. A co víc, máme zakořeněnou i představu, jak vypadá „ta správná“ chudoba, „ta pravá“ nouze. Kdo si pomoc zaslouží a kdo ne. 

 

Ale při opakovaném setkání s realitou, při poznávání reality do hloubky nejsou věci najednou tak jednoznačné, jak je člověk měl zakódované. Musí se vzdát představ a začít odbourávat předsudky, aby stále hlouběji poodkrýval kořeny problému i efektivní způsoby jejich řešení.

 

 

SVÉRÁZNÝ NÁZOR NA TANZANSKÉ ŠKOLSTVÍ 
Nedávno jsem se setkala v Česku s názorem, že podporovat tanzanské školy je zbytečné, protože poskytnuté vzdělání je málo kvalitní a absolventi stejně končí bez práce, zpátky na poli.

Ano, na tanzanském venkově je skutečně vzdělání málo kvalitní a ano, děti nepostoupí dál a ano, končí bez zaměstnání a živí se prací na poli, ale význam školy v Tanzanii má ještě úplně jiný rozměr než poskytnout dětem vědomosti…

 

CO ZNAMENÁ CHODIT DO ŠKOLY?

Škola supluje to, co my považujeme za přínosy rodiny. Škola dítě vychovává. Ukazuje, co je to řád, co je to poslušnost. Podporuje hygienické návyky a péči o zevnějšek (to je např. role školní uniformy). Chrání děti, aby byly co nejdéle dětmi. Je nejlepší prevencí před dětskou prací a před příliš brzkým založením rodiny. V kontextu reality afrického venkova je toto nezanedbatelná role školy.

Letos společně podporujeme 20 škol částkou kolem 1 000 000 Kč. Děkujeme, že společně s námi nevidíte jen člověka na banánovníku, ale člověka jako včelku na největší bylině světa.

CHCETE BÝT SOUČÁSTÍ?

Zapojte se do našeho projektu Pomoc školám: https://www.darujme.cz/projekt/1206451 Společně tvoříme lepší podmínky pro výuku v tanzanských školách!

Každý den navštívíme 2-3 školy, což je skutečně práce na celý den. Vracíme se odpoledne a tehdy nefunguje elektřina. Aktuality každého dne naleznete na sociálních sítích fb a inst. Psaní blogů vyžaduje spoustu času a elektřinu, děkujeme za strpení.

 

Autorka článku: Míša Gongolová