Naštěstí i chudí lidé ve městech mají telefon, takže je alespoň jakžtakž možné je zastihnout. Nicméně, bez toho, aby nás Sulejman vyzvedl, bychom se ve spletitých uličkách nikdy nezorientovali. Starý zanedbaný domek se skládá z několika částí, není jasné, co komu patří, ale po chvíli se dozvídáme, že Sulejmanovi a jeho babičce nepatří nic. Dům sice jejich byl, ale když je opustil děda, tak jim prodal střechu nad hlavou. Naštěstí současný majitel je nechává bydlet, kde jsou. Ale zadarmo to určitě nebude. Tento 14 letý chlapec zažil opuštění a odmítnutí už mnohokrát. Babička nám vypráví jejich příběh a utírá si šátkem slzy z tváře.

Matka Sulejmana, když mu byly 3 roky, od té doby porodila ještě 3 jeho bratry: Udhaifa, Nordina a Feidhara. Opustila je všechny a i o ni teď žijí u různých příbuzných. Otec Sulejmana nikdy otcovství nepřipustil, dokonce odmítl, aby jeho jméno bylo zapsáno v rodném listě. A tak tam zapsali alespoň jméno dědy, který je ovšem opustil taky. Druhé jméno je vždycky po otci, ale mnohdy opravdu nezaslouženě.

Sulejman měl na základní škole celkem pěkné výsledky, ale na střední školu nemohl, protože chybí finance na lavici, uniformu, sešity a podobně. Babička ví, že bez školy se kluk začne poflakovat po ulicích, až ho ulice nakonec pohltí. Napjala síly, aby ho do školy poslala. Napůjčovala si peníze na potřebné pomůcky, ale nemá je z čeho vrátit. A co další rok? To už by ji je ani nikdo nepůjčil.

Sulejman má rád školu, touží po vzdělání, aby mohl v budoucnu pomoci své rodině. Vypadá jako skutečně milý kluk, pozorně se stará o svou sestřenici. V domácnosti žijí 4 – on, babička, teta a její dcerka. Baví ho hrát fotbal, ale zarazilo nás, že nezpívá. Bylo nám řečeno, že tato větev islámu (jeho náboženství) zpěv nepodporuje.

Rychlou pomoc, aby splatili své dluhy za školní potřeby  (2000 Kč) můžete poslat zde: https://www.darujme.cz/projekt/1207601 

Pokud už víte, že je to právě Sulejman koho byste rádi dlouhodoběji podpořili formou rodičovství na dálku, prosím, ozvěte se nám: kontakt@bezmamy.cz

Potřebná částka na rok 10000 Kč. Zhruba po dobu 4-8 let. (Po tanzanské střední škole je potřeba ještě nástavba nebo výuční obor)

 Autorka článku: Míša Gongolová