Slovo, které může vzbuzovat strach, obavy, tíhu povinnosti, u někoho možná pěkné vzpomínky. V Tanzánii je to slovo, které přináší naději a šanci na lepší život.

 

V souvislosti s naším projektem „škola škole“ často dostávám otázku, jak taková škola v Tanzánii vypadá. Takže trochu teorie: Základní škola má 7 ročníků a předchází jí povinná docházka do mateřské školy, která se podobá spíše naší první třídě. Děti se zde učí základy čtení, psaní a počítání. Hlavně ale na ně čeká zdolání první překážky -  výuky ve svahilštině, která je jednotným jazykem pro celou Tanzánii. Děti však pocházejí z různých kmenů, které mají své vlastní jazyky. Zároveň se od třetí třídy začínají učit angličtinu, protože na střední škole probíhá výuka v angličtině a v angličtině se skládá i závěrečná zkouška. Děti mají malý rozhled, protože většina z nich neopustila svou vesnici. Zvířata, o kterých i naše malé děti ví, že žijí v Africe, místní děti nikdy neviděly. Jsou ale velmi samostatné a už od nízkého věku se se umí o sebe postarat.

 škola škole, Afrika, studium, vzdělání, bezmamy

Většina škol na vesnici je ve velmi špatném stavu.  Třídy jsou malé, tmavé a přeplněné, toalety se propadají, chybí lavice, pomůcky, třídy i učitelé, v dosahu není voda. Co ale nechybí, jsou žáci. Ve třídě jich bývá namačkáno až 120! Učí se i venku nebo se jednotlivé ročníky ve třídě střídají. Kdo chce zkusit výuku v takové třídě?

vyuka, škola škole, bezmamy

Výuka první třídy venku. Žáci  1. třídy Základní školy Mkola v Mswiswi , která ještě nemá svou českou partnerskou školu, se dělí o třídu se školkou. V každé třídě je více něž 100 žáků.  

Zlepšením podmínek výuky v jedné třídě, tak můžeme pomoci najednou více než stem dětem. V případě postavení toalet pak celé škole.

škola škole, bezmamy, vzdělání,

Stále chybí peníze na dokončení záchodů.

Každý rok nás oslovují nové školy, které potřebují pomoc. V tomto roce pomáháme v rekordních osmi školách! V mnohých nemá cenu opravovat, co opravit v podstatě nelze. Takže pomáháme stavit nové třídy i celé školy, opravujeme, co se opravit dá, nakupujeme pomůcky… 

škola škole, bezmamy, vzdělání, afrika

Běžíme běh na dlouhou trať, ale běžíme už více než 10 let a výsledky začínají být vidět. Poběžíte s námi? Doporučte nám českou školu pro tanzanské partnerství nebo se zapojte jako jednotlivci ;-).